söndag 27 december 2015

Jul i skolan

En sak som är fin med läraryrket är att man får följa med årstidsväxlingarna också i jobbet. Nu inför jul har i princip allt i skolan handlat om julförberedelser. I skolan där jag jobbar är det tradition att sexorna står för luciaprogram som de framför både på lucia och på skolans julfest. Vårt luciaprogram innehöll lite teater "Pippis jul" (Pippi 70 år), traditionellt luciatåg med både gamla och nya sånger (t.o.m. med stämmor!), lite beatbox och dans. Eleverna sjöng fantastiskt bra så programmet blev mycket uppskattat av alla! Det var nästan så man själv fällde en tår i "Himlen i min famn". Men mycket av lektionstiden har alltså gått åt till övning..

Förutom lucia så har vi haft en klasskalender som jag fixat till eleverna. De fick varsin goodiebag och en poster med foto på sig själva och positiva kommentarer som deras kompisar skrivit. Vi har också pyntat i klassen och i korridorerna, vi har tänt adventsljus och läst julsagor. Vi hann även med lite julpyssel och ett besök till adventsgudstjänsten. Sista dagarna kollade vi en julfilm, hade secret santa och tomtade till de yngre klasserna. De sista proven skulle göras och sen rättas och till sist skulle alla betyg sättas. Det gick lättare än jag tänkt eftersom jag försökt hålla betygssättningen i bakhuvudet hela terminen. De svåraste ämnet att ge vitsord i är, enligt mig, musik. Där fick jag verkligen tänka till. 

Ibland känns det som att för mycket tid gått till annat än undervisning nu inför jul, men mina kollegor försäkrade mig om att det blir så speciellt om man ska ha program på julfesten. Som tur är det alltså andra klassers tur att ordna program sen till vårfesten. Vi får istället köra hårt direkt när skolorna börjar igen i januari! Men först, mitt första riktiga jullov. Aaaaah. 

Klassens julkalender

En ljusare skoldag emellan

Tomtarna smög fram

Som sagt, mycket övande..

Tomtarna tände adventsljusen

Stämningsfull lucia med levande ljus

Villa Villekulla

En smyckad jumppasal!

Inga kommentarer: