söndag 28 juli 2013

Älskade böcker


På bloggar skrivs det sällan om andra fritidssysselsättningar än träning och hälsa. Jag vet inte om det beror på att alla människor har endast denna hobby, om den är extra rolig att skriva om eller om det helt enkelt är trendigt och häftigt att skriva om sånt. Jag är ju tyvärr ingen hälsoguru så även om jag så önskade kan jag omöjligt underhålla er med skriverier om hälsa och träning. Min stora passion däremot är läsning. Det här är ju ingen trendig hobby eller så, men kanske jag inte är någon trendig person heller. Jag tänkte därför att jag kunde posta några meningar här om de böcker jag läst, ifall det finns nån därute som har ett liknande bokintresse.

Jag har alltid älskat att läsa och kunde tillbringa timmar på biblioteket när jag var yngre. Pappa har till och med filmat mig på väg hem från biblioteket läsandes en bok vilket gör att jag missar infarten till vårt hus. Jag sätter dock inte ner särskilt mycket tid i gången på läsning, utan jag läser lite hela tiden. Jag läser vid frukosten, jag läser på jobbet när vi inte har kunder, jag läser på kvällen före vi går och lägger oss och jag läser i bilen på väg någonstans. Jag har lätt för att störtdyka ner i texten och jag är en snabb läsare, vilket förstås underlättar mitt läsintresse. Jag tycker om läsning just eftersom jag inte behöver lägga flera timmar om dagen på det (det skulle jag aldrig hinna). Jag kan läsa när jag vill och hur mycket/lite jag vill. En av de viktigaste möblerna till vårt nya hem var för mig, bokhyllan. Där ska alltid finnas nån bok som jag ännu inte läst utan som ligger och väntar på mig.

I gymnasiet tappade jag mitt läsintresse till viss del, tror det beror på mängden av tråkig litteratur som skulle läsas till skolan. Under denna tid upptäckte jag dock Björn Ranelid, så riktigt bortkastat var det inte. Det gick några år och jag tänkte på skoj att nu ska jag läsa "Flickan som lekte med elden" för att se om jag alls orkar läsa mer. Jag fastnade genast och efter det har jag läst böcker igen i samma takt som andra byter strumpor. Tack Stieg Larsson. Jag läser alltid ut en bok som jag påbörjar, fastän den verkar trist. För det har hänt mig att böcker som senare blivit mina favoriter varit dötrista i början men haft en alldeles fenomenal upplösning. Jag läser nästan alla sorters böcker, men mest deckare, biografier och klassiker (och ja ibland tragiska kärlekshistorier). Ganska lite humor och chic lit. Har dock hittat några nya författare som skriver humoristiskt men rått och ironiskt. Det passar mig. Min favoritförfattare above all time är dock Mark Levengood. Han kan skriva om livets tragik på ett sätt som gör att jag kiknar av skratt och han har ett fantastiskt språk och ordförråd. Läs honom. Jag är en riktig boknörd. Hur kan man inte vara det? Det är ju det bästa som finns.


Sommarläsningen hittills:

Läckberg: Tredje Läckberg boken jag läst. Ganska lätt deckarläsning som ibland kan vara riktigt spännande. Den här boken var dock inte den bästa hon skrivit. Blev ingen bladvändareffekt för mig, men helt ok.



Golding: En klassiker som jag tänkte att jag bör känna till. En rå historia som emellanåt var långtråkig med mycket naturbeskrivningar. Helhetsintrycket dock intressant. En mycket annorlunda berättelse som man minns efteråt.

James: Jag älskar skräckfilmer och hade höga förväntningar på denna bok som blivit hyllad som världens bästa spökhistoria. Jag blev mycket besviken. Jag blev varken skrämd eller satt på nålar under läsningen. Historien blev emellanåt mycket långrandig med tankar, känslor och beskrivningar. En ganska svårläst bok där allt sägs mellan raderna. Ett intressant slut som man inte riktigt blev klok på. Men nej, inte världens bästa spökhistoria.






1 kommentar:

Matilda sa...

Jag ska absolut läsa När skruven dras åt så får vi ta en litterär kaffestund än en gång o se om vi blir lite klokare!