tisdag 5 november 2013

Sagan om vårt hem

Nu tycker jag det är på tiden att jag berättar sagan om vår nya lägenhet. Lägenheten köptes i maj och vi gjorde en större ytrenovering för att den skulle passa oss bättre. Lägenheten var jätte fint inredd och i relativt gott skick redan då vi köpte den men den var planerad för en tvåbarnsfamilj (på 94 m2) så vi fick ändra helt på rumsindelningen. Det fanns också en del andra saker vi tyckte var en smula "slarvigt" gjorda och vi valde att göra om och göra ordentligt.

Vi målade eller tapetserade om alla ytor, vi målade och tätade alla taklister, vi böt de flesta golv- och dörrlister samt trösklar, vi böt alla elbrytare och eluttag, vi målade alla fönsterlister och böt persienner + handtag och "öppningshål". Vi målade också hela taket och alla fönsterbräden, och vi lackade eller vaxade bänkytorna i köket och badrummet. WC-stolarna blev bytta och vi kaklade golvet under dem, vi rev ut kylskåps-skåpet och byggde om lilla skåpet ovanför kylskåpet. Vi gjorde också om garderoberna så de blev två stycken walk in closets med endast en lång stång för klänningar (i min) och skjortor och kavajer (i Kikos). Vi satte även till hyllplan ovanför och under klädstängerna. Till klädskåpen i sovrummet beställdes nya hyllplan i trä (de gamla var utdragbara plastlådor) och alla skåpdörrar byttes till mer moderna och stiliga varianter, dessutom målade vi insidorna av alla skåp. Vi rev ner spottarna och metalltrådarna i kökstaket och också den egenhändigt installerade spottanordningen i vardagsrummet.. Vi valde också att byta ut köksmaskinerna från vita till rostfria.

När man en gång började renovera kändes det dumt att lämna en liten del så därför gjorde vi om mer än vi från början planerat. Visst var det jobbigt att jobba heltid och renovera kvällstid men resultatet blev superbra och vi är verkligen nöjda. Dessutom fick vi båda lära oss massor (!) om hur man ska göra och tänka vid renovering. Känner man att man vill köpa sig ett projekt men ändå inte hör hemma i Äntligen hemma-teamet tror jag att en radhuslägenhet är ett bra mellanting. Nu vet vi lite vad det innebär att göra om och hur viktigt det är med en bra grund. Om vi någon gång vill köpa eller bygga ett egnahemshus känns det som att vi inte är riktigt lika out som vi var tidigare! Vi hade ju förmånen att ha två skickliga pappor med mycket erfarenhet att arbeta fullt för oss. Utan dem skulle ingenting blivit gjort så jag är oändligt tacksam! Dessutom är renovering ett ypperligt sätt att testa hur förhållandet fungerar under press, många beslut ska tas och det ska gå snabbt. Många viljor ska kompromissas och tiden räcker aldrig riktigt till. Med facit i hand är jag så otroligt nöjd och nu är det skönt att bara fokusera på inredning ett tag framöver! Men nu får ni först ta del av en bildbomb med remppa-bilder.


Inga kommentarer: