tisdag 15 april 2014

Can't hold us down!

Usch vad jag blir ledsen när jag läser texter som den här!
av Victoria Andersson & Jenny Karlsson

Den handlar alltså om hur det är att leva med polycystiskt ovarialsyndrom, vilket jag och många, många andra kvinnor gör. Det betyder helt enkelt att hormonbalansen i kroppen är rubbad och man har för mycket av det manliga könshormonet testosteron i förhållande till kvinnligt könshormon. Kvinnor med PCOS är ofta överviktiga (förhöjd insulinresistens), har kraftigare kroppsbehåring och oregelbunden eller utebliven mens. 

I detta examensarbete som är en litteraturstudie har man undersökt hur det är att leva med hormonrubbningen. Jag trodde verkligen inte att resultatet skulle vara så här bedrövligt.

"Polycystiskt ovariesyndrom påverkade kvinnor på så sätt att de kände sig fula, mindre feminina, deprimerade och hade lägre självförtroende i sociala situationer jämfört med normal populationen."

"Majoriteten av kvinnor med PCOS uppgav att de kände sig oattraktiva och upplevde att det påverkade deras förmåga att skaffa en kärleksrelation. De upplevde att PCOS påverkade deras kvinnlighet och deras identitet som kvinna."

INTE OKEJ!!!!!! Jag tycker det är verkligt upprivande att läsa att så många PCOS-kvinnor mår så här dåligt. Om man läser studien kan man nästan tro att diagnosen är en dödsdom och att man i princip kan kasta in handduken genast om man blir diagnostiserad. ALLTSÅ HAAALLÅÅÅ!!?? En hormonrubbning, inte HIV. Det mest upprivande med diagnosen är givetvis eventuella svårigheter att skaffa barn. Men mina tankar går direkt till det faktum att oavsett om man har PCOS eller inte så är det ingen självklarhet att man kan bli gravid. Det finns dessutom också kvinnor som är håriga men inte har diagnosen och det finns definitivt kvinnor som är överviktiga med inte har diagnosen. PCOS är ingen orsak att inte leva fullt ut. Min kvinnliga identitet ligger inte i min kroppsbehåring eller i min (o)regelbundna mens. Att vara kvinna är väl ändå mycket större än så. 

Nu ska jag lista några positiva aspekter med PCOS:
- ofta har man ett starkt, tungt skelett
- anabola effekter på metabolism --> förhöjd prestationsförmåga
- lättare att bli gravid högre upp i ålder
- senare klimakterium
- ökad sexlust och aktivitet (testosteron)


VI ÄR HELT ENKELT SUPERKVINNOR!Inga kommentarer: